ISOMAX in beeld via het Vlaams Energie Agentschap

Spouwmuren isoleren in beeld

Het VEA, voluit Vlaams Energie Agentschap, lanceerde een campagne rond het na-isoleren van spouwmuren.

Hiervoor werd een promotiefilm opgenomen die op alle regionale zenders zal vertoond worden en dit op zaterdag 13 december 2013.

 

Hieronder kan u alvast de promofilm bekijken.

ISOMAX in beeld via het Vlaams Energie Agentschap

bron:  www.energiesparen.be/spouwmuur

 

  Ja, ik wil ook mijn spouwmuren isoleren

BEN jij mee?

Wij zijn allesinds mee. BEN staat voor Bijna Energie Neutraal wonen.

Vanaf 2021 zullen alle nieuwbouwwoningen verplicht BEN dienen te zijn.

Waarom nog wachten als het nu al kan.

 

ik BEN mee

ISOMAX ontvangt als een van de eerste het “ik BEN mee” certificaat. Dit bevestigd onze doorgedreven aanpak naar gezond, comfortabel en energiezuinig wonen.

 

ISOMAX kan verschillende makkelijke oplossingen aanbieden om uw woning naar een BEN standaard te helpen, enkele voorbeelden:

 • Isoleren van dak of zoldervloer
 • Na-vullen van de spouwmuren
 • Uw gevel langs buiten isoleren met sierpleister of steenstrips
 • Vloer en kruipkelderisolatie
 • Platdak isolatie

 

 

 

Spouwmuren isoleren, een makkelijke besparing.

Dossier spouwmuurisolatie

In het september magazine van Eandis verscheen een mooi artikel over het na-isoleren van uw spouwmuren.

Je kan het artikel hier downloaden: Spouwmuren isoleren, een makkelijke besparing.

 

Wij als specialist in het isoleren van spouwmuren geven alvast alle tips en tricks in dit artikel verkort weer:

 • Spouwmuur isolatie is de meest kostenefficiënte techniek
 • Laat je gevel onder loep nemen door een vakman, een vakman is minstens 5 jaar actief in deze materie
 • Verhoogt het comfortgevoel aanzienlijk
 • 1 tot max. 2 dagen is de klus geklaard

 

Spouwmuurisolatie: hoe begin je eraan?

 Stap 1: Is mijn spouwmuur voldoende breed

Stap 2: Vraag advies aan een gespecialiseerde firma, klik hier

Stap 3: Reken op gemiddeld een dag werk

Interesse om ook te genieten van het verhoogde comfortgevoel, de aanzienlijke besparing en natuurlijk de ter beschikking gestelde premies die ermee gemoeid gaan?

Onze energie adviseurs staan u met raad en daad bij, ISOMAX is de referentie en heeft al meer dan 400.000 m2 aan spouwmuren met succes gerealiseerd.

Wij zijn tevens het enige bedrijf in België die u een product onafhankelijk advies kan geven, dit omdat wij gecertificeerd zijn voor de drie belangrijkste productgroepen.

 

Supafil alles in 1 produkt.

Knauf Insulation is een van de grootste fabrikanten als het over isolatie gaat, zij hebben nu een product ontwikkeld dat vooral voor spouwmuurisolatie” wordt gebruikt.

Door een aanpassing van de vezellengte zijn op basis van dit product twee nieuwe productfamilies ontstaan. Hieronder een overzicht van de mogelijkheden met Supafil.

Supafil CW (Cavity Wall of spouwmuurisolatie)

Supafil CW is de eerste uit de generatie Supafil producten, een minerale wol op basis van gerecycleerd glas voor het na-vullen bestaande spouwmuren.

Door de hoge isolatiewaarde geeft Supafil CW een zeer hoog rendement en return-on)investment.

Bekijk de video hieronder om u een idee te geven van dit uniek en vooruitstrevend proces:

 

 

Supafil Timberframe

Supafil Timber Frame is glaswol zonder bindmiddel en speciaal ontworpen voor het inblazen van houtskeletbouw wanden, plafonds en hellende daken. Supafil Timber Frame biedt een duurzamen en uitstekend thermische eigenschappen, vooral een optimale vulling bij het inblazen.

Dit veelzijdig systeem kan toegepast worden in zowel nieuwbouw als renovatie. Denk maar aan daken, plafonds, wanden of houskeletbouw frames.

Het is een veelzijdig produkt dat kan ingezet worden als dakisolatie, als voor plafondisolatie en wandisolatie.

 

 

Supafil Loft

Supafil Loft daarentegen is hetzelfde produkt maar wordt gebruiken voor verloren zolders, het wordt onder lage druk en met een lage densiteit op de zolder geblazen.

Door de dikte, minstens 25 cm, haalt dit product een zeer hoge thermische weerstand waardoor het ideaal is voor het isoleren van verloren zolders of ruimten.

 

Supafil voordelen

 • Spouw, loft, wand , plafond en hellend dak in één handeling en met één product.
 • Supafil vult de kleinste kieren en spleten naadloos op waardoor er geen energieverlies is.
 • Maximalisatie van uw wooncomfort door de hoogwaardige thermische en akoestische eigenschappen
 • Onbrandbaar en duurzaam

 

Ook geïnteresseerd in dit vooruitstrevend en milieuvriendelijk product? Je kan dan het best beroep op een specialist zoals Isomax.

 

De 5 meest gemaakte fouten bij isoleren

Isoleren moet je leren

Het isoleren van een dak is pas zinvol wanneer dat op een correcte manier gebeurt. Foutief aangebrachte isolatie kost alleen maar geld, je zal weinig of niets uitsparen op energiekosten. Meer nog, door condensatie krijg je vochtproblemen die rechtstreeks leiden naar schimmels met alle negatieve gevolgen voor de kwaliteit van je woning en je gezondheid.

Het is dan ook uiterst belangrijk dat je dakisolatie laat installeren door vaklui. Isomax heeft enkele specialisten in huis. Hun jarenlange ervaring heeft hen geleerd wat de meest voorkomende fouten zijn die voorkomen bij dakisolatie. Wij sommen ze graag even op:

Te weinig isolatie

Een muur of een dak moet kunnen “ademen”, zo wordt beweerd. Teveel isolatie leidt tot “verstikking” en dus tot schimmels. Dit is een fabel. Schimmels ontstaan net op plaatsen waar te weinig isolatie voorzien is of waar deze verkeerd geplaatst is. Het best doe je beroep op vaklui van Isomax. Door hun ervaring kunnen ze als geen ander je dak op de meest voordelige manier thermisch isoleren.

Laat wat ruimte

Vroeger werd geopperd om ruimte te laten tussen de isolatie en het onderdak. Dit zou een goede ventilatie bevorderen. Door de jaren heen bleek dit echter meer na- dan voordelen te hebben. Koude buitenlucht zorgt immers voor condensatie wat resulteert in vochtproblemen. Isomax raadt altijd aan om de volledige ruimte op te vullen met isolatie. Dat zorgt niet alleen thermisch voor een beter resultaat maar ook akoestisch.

Te smalle isolatie

Isolatie moet altijd en overal nauw aansluiten bij de houten kepers van het dakgebinte. Wanneer je werkt met isolatiedekens is het erg belangrijk dat je dekens kiest die minstens één centimeter breder zijn dan de werkelijke op te vullen breedte. Wanneer je de dekens op maat moet snijden, bijvoorbeeld bij een onregelmatige structuur van het dak, zorg je er voor dat de isolatie net iets groter is dan de op te vullen ruimte.

Onderbreken

Isomax zorgt er steeds voor dat het isolatiemateriaal en de dampremmende folie nooit en nergens doorboord moeten worden. Dat is de enige manier op condensatie, met alle bijkomende gevolgen, te vermijden.

Niet lucht- en dampdicht

Om condensatie te vermijden moet een dak steeds lucht- en dampdicht zijn. Enkel dan kan je vochtproblemen vermijden en zal het energieverbruik dalen. Het is dan ook belangrijk steeds de juiste materialen te gebruiken. Door hun jarenlange ervaring weet Isomax perfect welke materialen zij moeten gebruiken.

Een dak isoleren is een mooie klus voor een handige doe-het-zelver. Hou er wel rekening mee dat je met een slecht geplaatste isolatie vaak meer kwaad dan goed doet. Twijfel je aan jezelf? Doe dan zeker beroep op een vakman van Isomax. Deze éénmalige investering verdien je vrij snel terug, maand na maand.

Vraag nu een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Is mijn spouwmuur geschikt?

Stel de juiste vraag

In een rangschikking van meest gestelde eerste vragen staat “wat kost het om mijn woning te isoleren?” helemaal bovenaan. Ten onrechte. Als eigenaar van een pand moet je je in de eerste plaats afvragen of je woning wel geschikt is voor na-isolatie.

Enkele problemen kan je als leek eenvoudig met het blote oog zelf vaststellen. Om andere euvels te ontdekken doe je het best beroep op een specialist zoals Isomax.

Glazuur

Welke negatieve indicatoren kan je zelf vaststellen? Het meest eenvoudige is kijken of de gevel heel erg te lijden heeft onder slagregen. Ook kan je zelf zien of het buitenspouwblad, de buitengevel zeg maar, dampremmend is. Wanneer je woning afgewerkt is met geglazuurde bakstenen, tegels of mozaïek wordt na-isoleren iets minder eenvoudig. Is je woning bepleisterd of geschilderd met een bepaalde soort verf zit je met een zelfde probleem. Uiteraard bestaat voor haast elk probleem een oplossing. Wanneer je twijfelt contacteer je best Isomax die je absoluut uitsluitsel geeft over de mogelijkheden.

Vocht en scheuren

Ander aandachtspunt is de kwaliteit van de muur. Vertoont deze scheuren of is de binnenmuur ontsierd door vochtplekken te wijten aan binnen sijpelend regenwater? Dan neem je best zo snel mogelijk contact op met een specialist van Isomax. We gaan in de eerste plaats altijd de gevelschade in kaart brengen. Nadien stellen we een duurzame oplossing voor. Scheuren en vocht zijn ernstige problemen die de kwaliteit van een huis stevig kunnen ondermijnen. Gelukkig zijn het geen onoplosbare problemen, maar ze moeten wel aan de basis worden aangepakt.

Kijker

En dan is er nog de spouw zelf die vaak een haard van verdoken gebreken is. Deze zijn vaak te wijten aan onnauwkeurig werk van de aannemer en enkel vast te stellen met gespecialiseerde apparatuur, meer bepaald een endoscoop. Dit is een camera waarmee een specialist, zoals Isomax, via een gaatje in de buitenmuur eventuele tekortkomingen in de spouw van de muur kan vaststellen.

Naar welke problemen gaan we op zoek? In de eerste plaats de breedte van de spouw. Die moet minimum 5 centimeter bedragen. Vervolgens gaan we controleren of de spouwankers in goede staat verkeren. Zij verbinden de buitengevel met de binnenmuur. Wanneer deze ankers er slecht aan toe zijn, brengen we de stabiliteit van de woning in gevaar wanneer we de spouw gaan opvullen. Tot slot mag de spouw ook niet te erg vervuild zijn door brokken baksteen en resten opgedroogde mortel.

Verklaart de specialist van Isomax je muren in orde om geïsoleerd te worden? Prima, maar voor hij een offerte maakt bekijkt hij zeker nog enkele andere zaken die invloed hebben op de werken. Zoals ventilatie- en afvoerkanalen die door dwars door de muur gaan. Lopen er elektriciteits- of andere leidingen in de spouw? Tot slot brengt hij ook duidelijk in kaart welke gaten er in de binnenmuur zijn, denk maar aan schakelaars, stopcontacten, rolluikkasten en eventuele ingebouwde kasten.

De prijs van een na-isolatie is uiteraard erg belangrijk net zoals de terugverdientijd van de investering. Maar de allereerste vraag die je je moet stellen is of de muren van je woning klaar zijn om geïsoleerd te worden. De specialisten van Isomax kennen het antwoord op deze vraag.

Maak daarom een vrijblijvende afspraak met een van onze adviseurs!

 

 

 

Isoleren? Pur, pur, pur…

Er zijn verschillende manieren om je spouwmuur te isoleren. Bij Isomax hebben we van bij de start gekozen voor polyurethaanschuim, beter gekend als PUR-schuim.

Veel keuzemogelijkheden maakt het kiezen vaak heel erg moeilijk. Dat geldt ook voor isolatiematerialen. We zetten de verschillende producten op een rijtje:

 • Glas- of steenwol: dit is een natuurlijk product in de vorm van vlokken of vezels. Het grote voordeel is de brandveiligheid, nadeel is dat je het niet kan toepassen in speciale gevelsituaties.
 • Isolatieparels: dit zijn witte of zwarte parels of korrels. Deze zijn niet natuurlijk van aard. Doorsnee isolatie met weinig negatieve punten, maar ook geen positieve uitschieters.
 • PUR-schuim: dit is een kunststof schuim. Scoort over de hele lijn uitzonderlijk goed en kan in alle soorten gevels gebruikt worden.

Isomax heeft van bij de start duidelijk de kaart van PUR getrokken. Geen onlogische keuze wanneer je de verschillende beoordelingen naast elkaar legt. We gaan dan ook graag wat dieper in op enkele van deze voordelen.

Isolerend

In de eerste plaats is PUR de beste van de klas omwille van zijn isolerende waarde, en dat is nog altijd de belangrijkste reden om een na-isolatie in overweging te nemen. De prijs-kwaliteit verhouding is uitstekend. Deze vergelijking geeft een duidelijk beeld van wat de verhouding is tussen wat deze isolatie kost en wat ze opbrengt.

Blijven ademen

Ook het vochtgedrag van PUR is fenomenaal. Concreet betekent dit dat je muur dankzij deze schuim de kans krijgt om te blijven ademen. Op die manier vermijd je rot en schimmelvorming.

Kieren

Het grote probleem van vocht is dat het z’n weg zoekt tot in de kleinste kiertjes. Datzelfde geldt gelukkig ook voor PUR. Het schuimt zet uit tot in de kleinste voegen en hoekjes. Je mag dan ook rekenen op een “volledige” isolatie van je muur. PUR hecht zich bovendien stevig aan de bakstenen. Eenmaal uitgehard, wat op amper enkele minuten tijd gebeurt, is het materiaal sterk. Heel sterk. Toch moet je geen angst hebben om eventuele kunststofleidingen in de spouw te beschadigen.

Geur

Zijn er dan geen nadelen verbonden aan het werken met PUR? Overtuigd van de voordelen van PUR hebben we ook één klein nadeel ontdekt dat dan ook nog eens van voorbijgaande aard is: geurhinder. Werken met PUR ruikt vies, zeg maar stinkt. Maar de ruimtes stevig verluchten volstaat om alle onaangename geurtjes snel te laten verdwijnen.

Niet overtuigd van de voordelen van isoleren met Isomax en PUR? Vrees je dat deze woorden louter commerciële verkoperspraat zijn? Neem dan zeker contact op met één van onze specialisten. Hij heeft een lijst met meer dan 2500 klanten waar we in totaal meer dan 400.000 m² muren geïsoleerd hebben. Om u een idee te geven: dat zijn om en bij 100 voetbalvelden die we duivels goed onder handen hebben genomen.

Vraag nu uw vrijblijvende diagnose aan »

Isolatiepremies in Vlaanderen 2014

Benieuwd naar de premies die u van uw netbeheerder in 2014 krijgt? Hieronder vindt u een overzicht.

Premies 2014 voor bestaande woningen

Dakisolatie

Als u uw dak laat isoleren door een erkende aannemer (zoals Isomax), ontvangt u 6, 7 of 8 €/m2 (voor resp. R-waarde van minstens 3.5, 4.0 of 4.5 m2K/W). Doet u het zelf ontvangt u slechts de helft, resp. 3, 3.5 of 4 €/m2.

Na-isolatie bestaande buitenmuur

Voor buitengevel isolatie ontvangt u 15 €/m2. Op voorwaarde dat de R-waarde van de isolatie minstens 2.0 m2K/W bedraagt.

Spouwmuurisolatie bestaande woning

De premie voor spouwmuurisolatie bedraagt 6 €/m2, zonder bovengrens. De aannemer moet ATG gecertificeerd zijn, conform STS 71-1.

Vloerisolatie

Voor vloerisolatie uitgevoerd door een erkende aannemer ontvangt u ook 6 €/m2. De R-waarde van de vloerisolatie moet minimum 1.2 Km2/W bedragen.

Combipremie Hoogrendementsbeglazing + Spouwmuurisolatie

In 2014 ontvangt u een combipremie als u tegelijkertijd uw spouwmuur isoleert en uw ramen vervangt. Lees meer over de combipremie.

Lekt uw huis ook geld?

Voelt u uw centen ook langs het dak naar buiten vliegen? Doe er iets aan en isoleer uw dak!

Waarom uw dak isoleren?

Uiteraard bespaart u jaarlijks een fiks bedrag op uw energiefactuur. Zeker door de stijgende energieprijzen. Maar ook uw wooncomfort gaat er op vooruit: warmer in de winter en frisser in de zomer. En dan hebben we het nog niet over de waarde van uw huis gehad. Die stijgt uiteraard ook.

In 2014 ontvangt u nog steeds interessante overheidssteun wanneer u uw dak laat isoleren:

 • Belastingvermindering van 30% van de investering (max. €3040)
 • Isolatiepremie van uw netbeheerder (€6-8 per m2)
 • Sommige gemeentes bieden u nog een extra premie aan

U merkt het: redenen genoeg om uw dak eindelijk te isoleren. De komende jaren plukt u er gegarandeerd de vruchten van.

Vraag vandaag nog uw vrijblijvende diagnose aan »

Combipremie Spouwmuurisolatie – Ramen

Combinatiepremie van de Vlaamse overheid (via de netbeheerder) voor
gelijktijdige investering in muurisolatie en raamvervanging (in een
bestaande woning of appartement)

Vanaf 2014 geeft de Vlaamse Overheid een nieuwe, verhoogde premie uit als u gelijktijdig investeert in:

 • Nieuwe ramen met hoogrendementsglas
 • en na-isolatie van een bestaande buitenmuur of spouwmuur

U vraagt de premie aan bij uw netbeheerder (Eandis of Infrax).

Voorwaarden

 • Beide werken moeten starten na 1 januari 2014. Indien een van beide werken voor 2014 werd aangevat, geldt de combipremie niet.
 • Alle eindfacturen moeten een datum hebben vanaf 1-1-2014. Voorschotfacturen mogen een eerdere datum hebben, zolang aan de eerste voorwaarde is voldaan. 
 • De eindfacturen van beide werken mogen maximum 12 maanden uiteenliggen. 
 • Deze verhoogde premie geldt enkel als alle ramen (met enkele of gewoon dubbele beglazing met een U-waarde van 2,9 W/m2K of slechter), niet enkel de beglazing, werden vervangen in de gevels of geveldelen die geïsoleerd werden. 
 • De nieuwe ramen moeten hoogrendementsglas hebben met Ug-waarde van maximaal 1,1 W/m²K (of maximaal 0,8 W/m2K bij vervanging van dubbele beglazing) en een Uw-waarde van maximaal 1,7 W/m²K. 
 • Beide werken moeten door een aannemer worden uitgevoerd en gefactureerd. 
 • Deze premie is alleen geldig voor woningen, wooneenheden of woongebouwen in het Vlaamse gewest 
  • die vóór 1 januari 2006 werden aangesloten op het elektriciteitsnet van de netbeheerder of
  • waarvoor de bouwaanvraag werd ingediend vóór 1 januari 2006 maar die pas na 1 januari 2006 werden aangesloten. 
 • Het aanvraagformulier moet bij de netbeheerder toekomen uiterlijk 12 maanden na de datum op uw laatste eindfactuur. U kunt dus bijv. begin 2014 de ramen laten vervangen en enkele maanden later de muurisolatie laten aanbrengen. Alle facturen worden in één aanvraagdossier ingediend. 
 • Lees het aanvraagformulier van de netbeheerder voor een overzicht van alle voorwaarden en van de technische eisen waaraan het isolatiemateriaal en het hoogrendementsglas moeten voldoen.

VRAAG GRATIS DIAGNOSE

 • Meer dan 2500 (tevreden) klanten
 • Ruim 3000 uitgevoerde werken
 • 350.000 m2 geïsoleerde spouwmuren
 • Duizenden m2 overige isolaties
 • Oplevering in 2 maanden
 • Professionele aanpak, gegarandeerd resultaat

Wij geven advies over de beste isolatie oplossing voor uw toepassing.
Geen Verplichtingen... Geen Voorwaarden...